Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Den Haag, Mesdag Collectie

Kunstenaar en zakenman
Vlakbij het Vredespaleis in Den Haag ligt het museum De Mesdag Collectie. Ooit waren dit ruime huis met aanpalend museum en grote tuin de atelierwoning van het echtpaar Mesdag-Van Houten, telgen uit de upperclass van Groningen en beiden schilders. Ze lieten nog tijdens hun leven het museum na aan de staat. De museumverzameling is in honderd jaar min of meer onveranderd gebleven, zo werd bij de overdracht bepaald. Inmiddels valt het onder het Van Goghmuseum. Het museum is klein, maar fijn; het geeft een mooi beeld van de inrichting van de huizen van de rijke, artistieke elite aan het einde van de 19e eeuw.
Er hangt een degelijke keuze van schilders uit de School van Barbizon, Franse schilders in het midden van de 19e eeuw, en van de iets latere Haagse School, met hier en daar mooie verrassingen. Het echtpaar Mesdag kocht indertijd ook, naast beeldende kunst, de gewilde Japanse en Chinese kunst en kunstnijverheid. Design heet dat tegenwoordig. Tegelijkertijd verzamelden ze lokaal werk, bijvoorbeeld van Colenbrander toen hij bij de Haagse Plateelbakkerij Rozenburg werkte.
(Let op: De Mesdag Collectie is een ander museum dan het beroemde Panorama Mesdag(1881) een rond schilderij van het strand van Scheveningen van 115 meter lang en 14 meter hoog dat onder leiding van Mesdag werd gemaakt. Dit ligt in de Zeestraat en staat los van het voormalige huis en museum.)

Lees verder »

Dordrecht, Dordrechts Museum 1

Een vrolijk museum voor iedereen
Ben je ooit in Dordrecht geweest om het museum te zien? Nog niet…. dan is het een goed idee zo snel mogelijk op weg te gaan. Hun eigen collectie wordt door een bijzondere, liefdevolle en vrolijke presentatie extra de moeite waard. Misschien is het een verrassing te ontdekken dat Albert Cuyp (1620-1691) en Ferdinand Bol (1616-1680) geen Amsterdammers zijn. Je leert hier op een bijna achteloze manier dat ze allebei uit Dordrecht kwamen. Bol ging weliswaar naar Amsterdam. Hij  werd een belangrijke leerling van Rembrandt, trouwde een rijke vrouw en hoorde daardoor bij de notabelen van de stad. Albert Cuyp bleef in Dordt, hij was telg van een schilders-familie en trouwde ook al met een rijke weduwe. Zijn werk wordt  gecombineerd met schilderijen van zijn vader, zijn oom en tijdgenoten.
Je hoeft bij een bezoek aan dit museum geen voorkennis te hebben, maar je kunt er wel verdieping vinden. Wie kennis heeft, vindt onverwachte details. Wil je alleen genieten van de kunst, dan lukt dat net zo makkelijk door de uitgebalanceerde opstelling.

Lees verder »

Den Haag, Escher in Het Paleis

Over dingen die voorbijgaan en toch blijven bestaan
Inmiddels ben ik al weer een aantal jaren met pensioen, dus geen conservator meer bij het leukste museum van Den Haag: Escher in Het Paleis. Na mijn studie kunstgeschiedenis heb ik veel gedaan, het stond echter nooit op m’n lijstje dat ik in een voormalig paleis aan het Haagse Lange Voorhout conservator van het werk van M.C. Escher (1898-1972) zou worden.
Uiteindelijk heb ik 13 jaar met enorm veel plezier aan de ontsluiting van Eschers grafiek gewerkt. Ik waardeerde de man en zijn kunst steeds meer. Niet eens zozeer door zijn veel geroemde optische illusies waardoor je steeds iets onverwachts in het werk ontdekt, maar veel meer door zijn humor, een soort onderkoelde pret die uit zoveel prenten spreekt. Ik ben onder de indruk van zijn integriteit en vasthoudendheid ons te laten delen in zijn visie op het leven, terwijl het bizonder lang duurde voor hij als kunstenaar erkenning kreeg.
Lees verder »

BOEK: hoe een gebouw een kunstwerk werd

TITEL Het gedroomde museum – Kunstmuseum Den Haag
We kunnen weer de musea in, we kunnen bekende kunstwerken opnieuw bekijken en onbekende ontdekken. Wist je dat in 1986 werd besloten het gebouw van het Haagse Kunstmuseum tot kunstwerk nummer 1 van de collectie te maken? Dus, voor je er in gaat, sta je al bij het allereerste kunstwerk uit de eigen collectie!
Het was een verstrekkend besluit niet alleen ideologisch, maar ook praktisch. Een museum moet zijn kunstwerken tenslotte in een topconditie houden en zo werd de weg vrijgemaakt voor de ingrijpende renovatie van tien jaar later.
Het Haags Gemeentemuseum zoals het instituut toen nog heette, was één van de eerste musea die de deuren sloot voor een jaren durende opschoning en uitbreiding van het gebouw. En terecht, inmiddels waren de tentoonstellingszalen volgelopen met extra kantoortjes en opslagruimtes. Na het herstel en de uitbreiding van het museum met nieuwe ondergrondse depots en een extra expositie ruimte waar tegenwoordig de Wonderkamers voor de jeugd zijn ondergebracht, is het weer een van de mooiste museumgebouwen ter wereld: dienend en toegankelijk op de verdieping met glazen kappen zodat het daglicht er ooit onbelemmerd binnenkwam.
Zoals zo vaak is er ook een kinderboek gemaakt: Berlage en een boef in het museum met tekeningen en tekst van Georgien Overwater.

Hier staan de boekbesprekingen.

Bij de bespreking staat ook alle informatie over:

Het Gedroomde Museum – Het Kunstmuseum Den Haag
Auteurs: Jan de Bruin, Doede Hardeman, Jet van Overheem.
&
over het kinderboek:
Berlage en een boef in het museum
Auteur: Georgien Overwater

Leiden De Lakenhal

Jonge Rembrandt, rijzende ster
In de herfst en winter van 2019 is er misschien wel een nieuwe trend in de tentoonstellingswereld te zien: de eigen collectie als uitgangspunt van tijdelijke exposities. Het Kröller Müller museum deed dit al met de twee spannende tentoonstellingen rondom het eigen bezit; het Haagse Kunstmuseum, voorheen Gemeentemuseum, komt met een prachtige Monet tentoonstelling met als aanleiding hun eigen Blauwe Regen (zie de bespreking op onze site onder aan het stuk over het Kunstmuseum). Nu heeft ook de Lakenhal in Leiden  een top tentoonstelling rondom de eerste 10 jaar van Rembrandts carrière: Rembrandt Rising Star, (Waarom hij geen rijzende ster mag zijn, is me een raadsel.)

Lees verder »