Op weg naar de kunst

bespreekt de vaste collectie van musea in Nederland en elders.

Dordrecht; Dordrechts Museum 2

Moderne en Hedendaagse kunst In Dordrecht
Het Dordrechts Museum koopt al sinds de oprichting in 1842 ‘hedendaagse’ kunst. De moderne schilderijen uit die tijd horen inmiddels bij de kunstgeschiedenis. Denk aan Roelofs, Weissenbruch, Breitner, vader en zoon Israëls. Die werden toen aangekocht, maar hangen inmiddels in de zalen met 19e-eeuwse kunst van de benedenverdieping, rechts van de entree. Op de eerste verdieping merken we dat ook de volgende generatie schilders als Willink, Ket, Hynckes en Charley Toorop werden aangekocht. Vandaag zijn ze niet meer ‘modern’ maar indertijd vormden ze wel degelijk een voorhoede.

Lees verder »

,

Wassenaar, Voorlinden Museum & Gardens, 2018

Perfectionisme en eigenzinnigheid
Voorlinden, Museum and Gardens is sinds de opening in 2016 een publiekstrekker. In een van de mooiste delen van Wassenaar werd naast een 19e-eeuwse villa in Engelse country stijl een hoog, licht en langgerekt gebouw gezet: het nieuwe museum. Er ligt een tuin bij van Piet Oudolf, Nederlands beroemdste tuinarchitect. Het gebouw is bizonder, niet alleen door de hoge gangen en zalen, of door de platte structuur met het speciaal ontworpen bovenlichtsysteem, maar ook door details als de terugspringende plinten en een klein kunstwerk op de wc. Het museum heeft een ongelofelijk grote eigen collectie waarmee voortdurend nieuwe verrassende tentoonstellingen worden gemaakt. Daarnaast loopt een programma met solo tentoonstellingen die soms in samenwerking met andere musea of externe conservatoren zijn opgezet.

Lees verder »

Dordrecht, Dordrechts Museum 1

Een vrolijk museum voor iedereen
Ben je ooit in Dordrecht geweest om het museum te zien? Nog niet…. dan is het een goed idee zo snel mogelijk op weg te gaan. Hun eigen collectie wordt door een bijzondere, liefdevolle en vrolijke presentatie extra de moeite waard. Misschien is het een verrassing te ontdekken dat Albert Cuyp (1620-1691) en Ferdinand Bol (1616-1680) geen Amsterdammers zijn. Je leert hier op een bijna achteloze manier dat ze allebei uit Dordrecht kwamen. Bol ging weliswaar naar Amsterdam. Hij  werd een belangrijke leerling van Rembrandt, trouwde een rijke vrouw en hoorde daardoor bij de notabelen van de stad. Albert Cuyp bleef in Dordt, hij was telg van een schilders-familie. Zijn werk wordt hier gecombineerd met schilderijen van zijn vader.
Je hoeft bij een bezoek aan dit museum geen voorkennis te hebben, maar je kunt er wel verdieping vinden. Wie kennis heeft, vindt hier onverwachte details. Wil je alleen genieten van de kunst, dan lukt dat net zo makkelijk door de uitgebalanceerde opstelling.

Lees verder »

Den Haag, Gemeentemuseum 2: Mondriaan

Piet Mondriaan: “Ik ben van het eerste begin af altoos een realist geweest.”

We weten allemaal hoe “een Mondriaan” eruit ziet. Maar hoe begon hij???

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de grootste collectie ter wereld met het werk van Piet Mondriaan: 300 in totaal, schilderijen en tekeningen. Daarnaast heeft men nog brieven en foto’s. Conservator Hans Janssen is de specialist van het museum die zich al jaren met het werk van Mondriaan bezighoudt. Ter ere van het honderd jarig bestaan van De Stijl is er besloten om alle werken uit de eigen collectie in één tentoonstelling onder te brengen: De ontdekking van Mondriaan. Dit is een tijdelijke tentoonstelling, tot 24 september 2017, maar omdat het alleen maar de eigen collectie betreft en ik een groot liefhebber van Mondriaan ben, komt het toch als toevoeging op de site. Want als in de toekomst niet meer alle werken zijn te zien, is het fijn om te weten wat er allemaal is.

Lees verder »

Leiden, Het Rijksmuseum van Oudheden

Wie zich bezighoudt met de West-Europese cultuur merkt al snel dat de Grieks-Romeinse beschaving als onze bakermat wordt beschouwd. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een belangrijke collectie uit dat gebied, maar ook van de Etrusken die ook in Italië leefden, uit het oude Egypte en uit de nog oudere Sumerische cultuur (4500-3000 vC). Als deze beschavingen hebben grote invloed gehad op onze ontwikkeling. Wie er meer over wil weten, kan beginnen met een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Deze Leidse instelling werd in 1818 gesticht door Koning Willem I en is nog steeds ons nationale archeologiemuseum. Musea waren in de negentiende eeuw meer dan tegenwoordig instituten waar cultuur werd bewaard en voor het publiek toegankelijk werd gemaakt.

Lees verder »

Cookies aanpassen