Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Laren, Noord-Holland, Singer Museum en de Nardinc collectie

Beperking leidt tot diepgang
Een eeuw geleden stond aan de Oude Drift 1 in Laren een bescheiden, maar toch ruime villa De Wilde Zwanen van William en Anna Singer. Hij schilderde in het atelier en zij verzamelde kunst van tijdgenoten. Beiden waren erfgenamen van Amerikaans grootkapitaal. (Niet de Singer naaimachines, maar ijzerwerken.) Ze konden het zich permitteren bezig te zijn met hun passie: de beeldende kunst.
Anna verzamelde ook na Williams dood in 1943 nog steeds door. In 1956 schonk ze alles aan de gemeente Laren. Later kreeg het huis aan de ene kant een museumzaal en aan de andere kant een concertzaal. De medewerkers werkten in de oude villa.
Inmiddels is Singer Laren een begrip geworden, zowel de concertzaal als, en daar ligt onze belangstelling, het museum. Op 8 maart 2022 opende Prinses Beatrix de nieuwe Nardinc vleugel. Nardinc is oude naam voor het gebied tussen Naarden en Laren. De Larense villa van Jaap en Els Blokker heette Nardinclant. Het echtpaar verzamelde samen kunst, ze werden gesteund en geadviseerd door Renée Smithuis een voormalig galeriehouder en vriendin.

Lees verder »

Haarlem: Teylers Huis bij het Teylers Museum

Doopsgezinde vrijheid
In december 2021 werd het woonhuis van de naamgever en financier van het museum Pieter Teyler (1702 – 1778), het oudste deel van het Teylers Museum, geopend, na een jarenlange renovatie / restauratie met ongelofelijk veel knelpunten. Zo werd tegen de verzakkingen een dunne betonnen plaat onder de drie panden worden geschoven, het oorspronkelijke woonhuis, en een vierde huis dat er later bij is getrokken. Er werd onderzoek gedaan door de eigen conservatoren, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de Rijksgebouwendienst en andere experts naar de staat van de gebouwen, de oorspronkelijke materialen en de kleuren uit Teylers tijd. Bovendien werd er bizonder lang overlegd en nagedacht over de presentatie: Teylers woonhuis is nu Huis van de Verlichting, een mooie en toepasselijke keuze.

Lees verder »

Haarlem, Teylers Museum

Fluisterschalen, fossielen, oplichtend gesteente en prachtige tekeningen
Je eerste associatie bij het begrip museum is toch een gebouw waar KUNST in wordt getoond? Maar dat vertonen van alleen maar kunst is een relatief nieuwe toestand, slechts zo’n honderdvijftig jaar oud. Daarvoor bestonden Konstkammers waar allerlei bijzondere dingen werden getoond: gesteente, meetkundige objecten, moderne machines, misschien ook wel speeldozen met dansende figuurtjes en …. ook kunst.

Lees verder »

Amsterdam, Ons’ Lieve Heer op Solder

De Amsterdamse grachtengordel  is in de zeventiende eeuw gebouwd. Inmiddels is een aantal van die panden een museum geworden. Vier gebouwen vallen tegenwoordig onder het beheer van het Amsterdam Museum. Zo ligt op loopafstand van het station de voormalige huiskerk Ons’ Lieve Heer op Solder. Het hoorde lange tijd bij de best bewaarde geheimen van de stad, zeggen ze op hun website. We bespreken ook het Willet Holthuysen aan de Herengracht vlakbij de Amstel. Deze twee kleine instellingen zijn makkelijk op één dag te bezoeken. Wij liepen van Ons’ Lieve Heer op Solder’ naar Willet Holthuysen in een klein half uur.

Lees verder »

Amsterdam, Rijksmuseum, de Eregalerij 2020

Musea dicht, musea open, Het Rijks in volle glorie
Op 19 november mogen de musea weer open. Hoewel de regering een bezoek aan een museum zeker niet tot de dringende bezigheden zal rekenen, zou toch iedere Amsterdammer, of iedereen die de stad op de fiets kan bereiken, NU naar de Eregalerij moeten gaan. Als alles weer normaal wordt, maak je het niet meer mee dat je in de belangrijkste museumzaal van Nederland vrijwel alleen naar de kunst kunt kijken.

Lees verder »