Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

WIE

Op weg naar de Kunst wordt geschreven door Micky Piller, de filmpjes worden gemaakt door haar man, Kristoffel Lieten. Samen maken ze de foto’s en zetten ze de site in elkaar.


Kristoffel Lieten & Micky Piller.

Micky Piller studeerde kunstgeschiedenis in Gent, waar het zwaartepunt op de Vlaamse kunst uit de 12e tot en met de 17e eeuw ligt. Na mijn afstuderen werkte ik als journaliste en  kunstcriticus, onder andere bij toen nog het weekblad de Haagse Post, en later de kranten NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad. Ik schreef over kunstenaars en tentoonstellingen en was de eerste die serieus bedrijfscollecties besprak onder andere van Gasunie, ABN, en Peter Stuyvesant. Ik werd adviseur bij de Bouwfonds Kunststichting en maakte met hun collectie een aantal prachtige tentoonstellingen.In 2002 werd de eerste conservator bij Escher in Het Paleis (het Escher museum) te Den Haag, tot mijn pensionering in 2015. Voor al deze activiteiten en dit engagement werd ik benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Door alle aandacht voor tijdelijke tentoonstellingen, is het ongelofelijk leeg in de zalen van de eigen collecties. Daarom maken wij Piller & Lieten een website en een gids over de mooiste, maar vaak ook leegste zalen van de Nederlandse musea: de zalen met de eigen collecties. Ons openbaar kunstbezit. Zoals iemand over Opwegnaardekunst.nl schreef: “Het is een schatkamer voor kunstliefhebbers.” Dat is nu net onze opzet, u, onze lezer, te verrassen te laten zien hoe je OOK naar kunst kunt kijken. Hoe lopen de lange lijnen in de kunst en binnen collecties, wie doet iets anders dan voorheen en waar is wordt dit opmerkelijk tentoongesteld.


Door weer en wind op weg naar de kunst, binnen en buiten.

Kristoffel Lieten is emeritus professor; hij is Zuid-Azië deskundige en was hoogleraar kinderarbeid aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon zijn studie in een klein dorpje in België, via het vwo in Herk-de-Stad, studeerde hij aan universiteiten in Antwerpen, Reading en New Delhi. (En deed een ‘tussenjaar’ in het klasje van Prins Claus te Den Haag.) Door zijn verleden als socioloog en antropoloog is Kristoffel gewend goed te kijken en onverwachte vragen te stellen. Hij vraagt door over de kunst, heeft de onbevangenheid van de leek, en voorkomt zo dat Micky in haar enthousiasme doorzakt in vakjargon.


Huis van Gijn, Dordrecht.

Op weg naar de Kunst is persoonlijk en verrassend. Een site voor de ware kunstliefhebber en wie dat wil worden. We laten zien dat binnen 20 kilometer van ieders deur er belangrijke kunstwerken in de musea zijn te vinden. Op weg naar de Kunst wil een leidraad geven. In Nederland, maar ook in steden die veel door Nederlanders worden bezocht zoals: Antwerpen, Brussel, Brugge, Boston, Luik, Keulen, Parijs, enz.. Zelfs daar speuren we naar de verborgen schatten in de eigen collecties.

We maakten in 2019 het boek Gids naar de Nederlandse Musea. Op weg naar de kunst, dat bij Waanders is uitgegeven.  Bestelknop voor ons boek.
Op youtube vertellen we over dit boek: Piller en Lieten over het boek.


De omslag van het boek.

Activiteiten
We schrijven graag over collecties, hun geschiedenis en kunstwerken uit de collectie.
We geven een lezing over ons boek Gids naar Nederlandse musea  Op weg naar de kunst.
We geven lezingen over het belang van het Nederlandse openbaar kunstbezit en over individuele kunstenaars waaronder Maurits Cornelis Escher.
We verzorgen dag- middagprogramma’s voor kleine groepen voor het relatiemanagement in musea door het land.
Via de gele contact balk rechtsboven op deze pagina kunt u ons bereiken.

Uw mening, tips en aanraders lezen we graag in de Reacties.
Laten we Op weg naar de Kunst gaan.
Micky Piller & Kristoffel Lieten