Op weg naar de kunst

bespreekt de vaste collectie van musea in Nederland en elders.

Wie

Op weg naar de Kunst wordt geschreven door Micky Piller, de filmpjes worden gemaakt door haar man, Kristoffel Lieten. Samen zetten we de site in elkaar.

Kristoffel Lieten

Kristoffel Lieten

Micky Piller

Micky Piller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben een kunsthistoricus die in Gent studeerde, omdat ik een M.M.S. had gedaan. Wie meteen weet dat dit een Middelbare Meisjes School is, is zeker 55+.
Voor u, onze generatiegenoten, is deze website in de eerste plaats bedoeld. Op weg naar de Kunst is een website over ons Openbaar Kunstbezit met aandacht voor details. Nu hebben we tijd om ook de cultuur beter te volgen. Dit is een site voor iedereen die makkelijk de weg in Nederland Museumland wil vinden. Wij maken een informatieve onafhankelijke wegwijzer.
Op weg naar de Kunst is een website met een smoel, een mening, onze mening.

 

Micky in 1973

Micky in 1973

Kristoffel gezien door een student in 1995

Kristoffel gezien door een student in 1995

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lieten is emeritus professor, hij was hoogleraar kinderarbeid en is Zuid Azië deskundige, beide aan de UVA. Geen M.M.S. voor hem, maar wel het college in het Belgische Herk-de-Stad  en universiteiten in Antwerpen, Reading en New Delhi met daartussen door nog een jaar in het klasje van Prins Claus te Den Haag. Lieten sliep in die tijd in Paleis Noordeinde. Ik werkte jaren later als conservator in het voormalig werkpaleis van Koningin Beatrix en prins Claus, om de hoek als het ware, aan het Lange Voorhout.
Op weg naar de Kunst wordt door ons samen gemaakt. Kristoffel filmt op zaal en als dat niet mag, dan toch zo dichtbij als het maar mogelijk is. De filmpjes geven u al vast een idee van het museum en hun manier van opstellen, de verhoudingen binnen een zaal of het formaat van de kunstwerken. Door zijn verleden als socioloog en antropoloog is Lieten gewend goed te kijken en onverwachte vragen te stellen. Hij vraagt, denk ik, wat u wilt weten en voorkomt zo dat ik in mijn enthousiasme doorzak in vakjargon. Terwijl hij thuis de filmpjes monteert, schrijf ik de besprekingen. Samen spreken we de filmpjes in.

Door ruim veertig jaar ervaring kan ik de piketpalen voor een goed museumbezoek uitzetten. Ik heb tentoonstellingen beschreven voor dag- en weekbladen, bedacht als adviseur en gemaakt als conservator. Sinds september 2015 ben ik met pensioen. Ik studeerde kunstgeschiedenis in Gent, waar het zwaartepunt natuurlijk  op de Vlaamse kunst uit de 12e tot en met de 17e eeuw ligt.
Na mijn afstuderen was ik journaliste / kunstcriticus, onder andere bij de Haagse Post, NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad. Ik schreef over kunstenaars, musea en de kunst van bedrijven zoals Gasunie, ABN, of Peter Stuyvesant. Ik was adviseur voor het aankoopbeleid van de Bouwfonds Kunststichting, een belangrijke Nederlandse bedrijfscollectie en werd de eerste conservator bij Escher in Het Paleis (het Escher museum) te Den Haag, 2002-2015.
Ik vind het nog steeds leuk om lezingen over het leven en werk van M.C. Escher te geven. U kunt contact opnemen via de site.
Andere Wereld in anderhalve minuut (Dit filmpje komt van de FB pagina van Escher in Het Paleis.)

 

zaal bij Escher in Het Paleis

Zaal bij Escher in Het Paleis, 2014

Zo werd in ruim veertig jaar kennis opgebouwd, in en rondom tentoonstellingen. Niets is leuker in dit vak dan het maken van een goede tentoonstelling, mensen laten zien hoe je ook naar kunst kunt kijken. Dit kan op verschillende manieren omdat iedereen een eigen verhaal over een onderwerp wil vertellen. Onze insteek is HOE wordt het verhaal over de eigen collectie verteld. Het blijkt dat er ongelofelijk veel energie en enthousiasme in deze tentoonstellingen wordt gestoken. Als u toch van beeldende kunst houdt, is het belangrijk dat we dit gaan bekijken, hier vinden we ons Openbaar Kunstbezit puur. Meer informatie over onze keuzes staat bij waarom en wat.

Op weg naar de Kunst geeft informatie over beeldende kunst, maar vooral over vaste collecties in Nederlandse instellingen. Soms bezoeken we steden die veel door Nederlanders worden bezocht zoals: Antwerpen, Boston, Parijs, Berlijn en Venetië. Ook daar speuren we naar de verborgen schatten van vaste opstellingen.
In deze introductie pagina’s spreken we u nog met u aan, nu bent u nog onze gast. Maar later als u de stukken over de musea gaat lezen, bent u onze vriend/in en word je getutoyeerd om het verschil met de journalistiek aan te geven: Op weg naar de Kunst kan en wil persoonlijker zijn.

We zijn blij met uw mening, tips en aanraders die kunnen worden aangedragen in de Reacties.

Laten we Op weg naar de Kunst gaan.
Micky Piller & Kristoffel Lieten

2014 foto Peter Gispen

2014 Foto Peter Gispen

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren