Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

‘s Heerenberg, Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh
Aan het einde van de zomer maken we vaak een meerdaagse fietstocht. Kristoffel zet nauwkeurig de weg uit via het inmiddels goed ontwikkelde knooppunten systeem. Ik krijg een briefje met nummers op mijn stuur en hup daar gaan we. Nu zouden we niet verkeerd moeten kunnen rijden. Die keer zat ik op kop en nam een pittige heuvel in het Gelderse achterland. Op twee derde was duidelijk: dit was NIET de goede weg.
Gelukkig naar later bleek, want we deden wel een van de leukste ontdekkingen tijdens een fietstocht. Plotseling zagen we een kasteel dat je kinderen gunt als je hen een sprookje vertelt. Prachtig. Er liep een vrouw met een hond die vertelde dat dit Huis Bergh was met een prachtige kunstverzameling. “Professor Van Os, u weet wel, die van de televisie en het Rijksmuseum -let op de volgorde- is erbij betrokken.”

Lees verder »

Ruurlo, Carel Willink in Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een van die typische kastelen uit het oosten van het land die ondanks alles de tand des tijds heeft doorstaan. Ik ken het nog als raadhuis van de zelfstandige gemeente Ruurlo, maar ooit was het een echte burcht. In de 14e-eeuw was het een leen van graaf Reinoud I van Gelre. Een eeuw later namen de Van Heeckerens het goed over en die bleven totdat het pand raadhuis werd. Nu is het een museum ter ere van een van Nederlands bekendste realisten: Carel Willink.
Lees verder »

Gorssel, Museum More

More is zeker meer, een museum in de Achterhoek

Een van de klassieke vragen die je voor een schilderij stelt is toch vaak: zou het er echt zo uitgezien hebben? Laat een kunstenaar mij in zijn realistische schilderij de werkelijkheid zien? Eigenlijk is dat bijna nooit het geval, we kijken naar een interpretatie. Soms gebeurt dit technisch zo hoogstaand dat je verbaasd bent dat de kunst-werkelijkheid afwijkt van de realiteit, want het lijkt toch welde waarheid. Het Museum More in Gorssel specialiseert zich in realistische kunst uit de 20ste eeuw.
Lees verder »

Otterlo, Kröller Müller Museum

Van elite museum tot cultuur voor velen, een particuliere collectie die aan de staat werd geschonken
Het Kröller Müller Museum speelt in mijn ontwikkeling een belangrijke rol. Een vriend van de familie nam me toen ik dertien was mee om hier de schilderijen van Vincent Van Gogh te zien. Het Amsterdamse museum bestond nog niet. Van Gogh zal ik wel spannend hebben gevonden, maar ik was weg van ‘Ruiter en paard‘ van Marino Marini. Een houten beeld met schilfers kleur van een gestileerd paard met ruiter. Ik was nog een paardenmeisje zoals alleen jonge pubers dat kunnen zijn.

Lees verder »