Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

,

Leeuwarden, Fries Museum

Prachtig gebouw, lokale geschiedenis en traditie
Wat verwacht je van een provinciaal museum? Wat moet het je laten zien en kan ik door de collectieopstelling verrast worden? In Leeuwarden is de eerste verrassing het open gebouw van Hubert-Jan Henket uit 2013 dat uitnodigt verder te gaan, te onderzoeken. Het licht valt makkelijk en ver in de entreehal met een eethuis en een winkel waar je geen kaartje voor hoeft te kopen.

Lees verder »

Heerenveen, Belvédère

Museum Belvédère: schilderkunst uit het noorden
In welk jaargetijde ik naar Museum Belvédère ga, ik moet er altijd even in het landschap naar zoeken. Zo mooi verglijden de donkere muren in het groen van de zomer of het grauw van de winter. Het museum is als een eenvoudige doos zo maar over de vaart van het aanpalende landgoed Oranjewoud neergezet. Mensen met kleine bootjes, of op sub-planken varen onder het doorzichtige glazen deel door. Hier zit je als museumbezoeker fijn, je hebt aan alle kanten vrij uitzicht tot aan het dorpje De Knipe waar Jan Mankes met onderbrekingen woonde en overleed. Je kijkt naar het kunstwerk van De Zwanen van Brugge / Belvédère van de Vlaamse schilder/beeldhouwer Roger Raveel.
Het museum is een instituut geworden waar tijdelijke exposities aansluiten bij de regelmatige wisselingen in de eigen collectie,. Rechts is altijd de eigen collectie te zien en links dat wat voorbij gaat.

Lees verder »

2022

Drachten, Museum Dr8888

Splinters avant-garde
Bijna een eeuw geleden bouwden de Franciscaner Monniken een klooster in het centrum van Drachten. Nadien werd het stadhuis en nog later het Museum Smallingerland, een combinatie van de Oudheidkamer Smallingerland en het Streekmuseum. Dat klinkt niet veel belovend voor de moderne kunst, maar de Oudheidkamer had wel degelijk een hele bijzondere collectie; namelijk een deel uit de erfenis van Thijs Rinsema (1877-1947).
Rinsema was samen met zijn jongere broer Evert (1880-1958) schoenmaker in Drachten. Ze namen hun vaders schoenmakerij annex winkel aan de Drachtense Zuidkade over. In zijn vrije tijd schildert Thijs en Evert schrijft spreuken tijdens het schoenlappen. Het Museum Dr8888 eert hen in 2022 nog met 2 stijlkamers en een klein kabinet op de begane grond. Hun werk is verbonden met
De Stijl door hun vriendschap met Theo van Doesburg. Door hun vriendschap werd Van Doesburg in Drachten voor het kleuradvies van een woningproject gevraagd.

Lees verder »