Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

2022

Drachten, Museum Dr8888

Splinters avant-garde
Bijna een eeuw geleden bouwden de Franciscaner Monniken een klooster in het centrum van Drachten. Nadien werd het stadhuis en nog later het Museum Smallingerland, een combinatie van de Oudheidkamer Smallingerland en het Streekmuseum. Dat klinkt niet veel belovend voor de moderne kunst, maar de Oudheidkamer had wel degelijk een hele bijzondere collectie; namelijk een deel uit de erfenis van Thijs Rinsema (1877-1947).
Rinsema was samen met zijn jongere broer Evert (1880-1958) schoenmaker in Drachten. Ze namen hun vaders schoenmakerij annex winkel aan de Drachtense Zuidkade over. In zijn vrije tijd schildert Thijs en Evert schrijft spreuken tijdens het schoenlappen. Het Museum Dr8888 eert hen in 2022 nog met 2 stijlkamers en een klein kabinet op de begane grond. Hun werk is verbonden met
De Stijl door hun vriendschap met Theo van Doesburg. Door hun vriendschap werd Van Doesburg in Drachten voor het kleuradvies van een woningproject gevraagd.

Lees verder »

,

Leeuwarden, Fries Museum

Prachtig gebouw, lokale geschiedenis en traditie
Wat verwacht je van een provinciaal museum? Wat moet het je laten zien en kan ik door de collectieopstelling verrast worden? In Leeuwarden is de eerste verrassing het open gebouw van Hubert-Jan Henket uit 2013 dat uitnodigt verder te gaan, te onderzoeken. Het licht valt makkelijk en ver in de entreehal met een eethuis en een winkel waar je geen kaartje voor hoeft te kopen.

Lees verder »

Heerenveen, Belvédère

Museum Belvédère: schilderkunst uit het noorden

“Ik dacht ik kom nu maar, want vanmiddag zijn de schaatswedstrijden, dat wil ik toch niet missen”, zegt de man met het wollen mutsje bij de kassa. Waar anders dan in Friesland, in het Museum Belvédère, kun je zo’n gesprekje in de winter verwachten? Buiten is het grijs, nat en koud, toch komen de bezoekers op deze zaterdagochtend gestaag binnen zowel van verder weg uit het land of, zoals de schaatsliefhebber, uit de buurt. Na meer dan een decennium is het duidelijk: Museum Belvédère heeft zijn plek en bestaansrecht veroverd.

Lees verder »