Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Heerenveen, Belvédère

Museum Belvédère: schilderkunst uit het noorden

“Ik dacht ik kom nu maar, want vanmiddag zijn de schaatswedstrijden, dat wil ik toch niet missen”, zegt de man met het wollen mutsje bij de kassa. Waar anders dan in Friesland, in het Museum Belvédère, kun je zo’n gesprekje in de winter verwachten? Buiten is het grijs, nat en koud, toch komen de bezoekers op deze zaterdagochtend gestaag binnen zowel van verder weg uit het land of, zoals de schaatsliefhebber, uit de buurt. Na meer dan een decennium is het duidelijk: Museum Belvédère heeft zijn plek en bestaansrecht veroverd.

Lees verder »

Drachten, Museum Dr8888

Splinters van de avant-garde
In de jaren dertig van de vorige eeuw bouwden de Franciscaner Monniken een klooster in het centrum van Drachten. Vervolgens kwam in dit gebouw het stadhuis en later het Museum Smallingerland, een combinatie van de Oudheidkamer Smallingerland en het Streekmuseum. Dat klinkt niet veel belovend voor de moderne kunst, maar het had een hele bijzondere collectie: een deel uit de erfenis van Thijs Rinsema (1877-1947). Rinsema was samen met zijn jongere broer Evert (1880-1958) schoenmaker in Drachten. Ze namen de schoenmakerij annex winkel over van hun vader aan de Drachtense Zuidkade. In zijn vrije tijd schildert Thijs en tijdens het schoenenlappen schrijft Evert spreuken. Een groot deel van de eerste verdieping is aan de twee Rinsema’s gewijd.

Lees verder »

,

Leeuwarden, Fries Museum

Prachtig gebouw, lokale geschiedenis en traditie
Wat verwacht je van een provinciaal museum? Wat moet het je laten zien en kan ik door de collectieopstelling verrast worden? In Leeuwarden is de eerste verrassing het open gebouw van Hubert-Jan Henket uit 2013 dat uitnodigt verder te gaan, te onderzoeken. Het licht valt makkelijk en ver in de entreehal met een eethuis en een winkel waar je geen kaartje voor hoeft te kopen.

Lees verder »