Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Heino, Het Nijenhuis

Persoonlijk, onpersoonlijk, toch bizonder
Een kasteeltje tussen bos en beemd, beelden rondom en mooi weer. Dit klinkt toch als een ideaal doel voor een uitstapje? Ik ga dan ook al jaren met enige regelmaat naar het kleine museum in Heino. De eerste keer, toen ik nog voor Het Financieële Dagblad werkte, reisde ik er met de trein naar toe. Het was nog mogelijk op de kleine camping vlakbij het stationnetje een fiets te huren. Dat gaat nu niet meer zo makkelijk, Heino kent de OV fiets nog niet en de camping is weg. Maar het is een mooie wandeling van een klein half uur, voor wie het er voorover heeft.

Lees verder »

Enschede, Collectiegeschiedenis Rijksmuseum Twenthe

Een Rijksmuseum met een eigen Gouden Eeuw
Bij ‘Rijksmuseum’ denken we aan Amsterdam. Toch heeft Nederland meerder rijksmusea. Een aantal is door particulieren aan de staat geschonken. Kröller Müller is een voorbeeld, maar ook het onbekende Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Het ligt op loopafstand van het station, mooi voor een dagje uit. Het is niet de belangrijkste kunst die hier hangt, maar door het engagement van de verzamelaars en de huidige staf is het de moeite van een bezoek waard. De Gouden Eeuw van Twente viel in de 19de eeuw, toen de textielbaronnen hun fabrieken openden en hiermee een groot vermogen verworven. Daar werden prachtige landhuizen van gebouwd, of gekocht en er werd verzameld. De familie van Heek heeft hun vermogen deels in de kunst geïnvesteerd en het op deze manier aan de maatschappij teruggegeven.

Lees verder »

Enschede: Rijksmuseum Twenthe

Een Rijksmuseum met een eigen Gouden Eeuw
Het Rijksmusea in Enschede is een van die musea die door particulieren aan de staat werden geschonken. De vaste collectie staat ongeveer drie jaar. Zo was er tot juni 2018 de gemeenschappelijke geschiedenis te zien van het museum en de familie Van Heek, Twentse textielfabrikanten. Zij bedachten het idee voor een museum in Twente en schonken belangrijke kunstwerken. Jan Herman van Heek was de eerste directeur van het museum en bepaalde het beleid in de eerste decennia.
In een rigoureuze herinrichting is een paar jaar gelden gekozen voor een spannende tweedeling tussen thematische kabinetten en interpretaties van de museum collectie door kunstenaars. In de Schatkamers  worden de volgende thema’s behandeld: de Middeleeuwen, kunstnijverheid, portretten, Arcadië en landschap. In de tentoonstelling Ars Longa Vita Brevis, combineren negen kunstenaars eigen werk met kunst de collectie. Die opmerkelijke dubbel presentatie is alleen al de moeite waard om naar toe te gaan.

Lees verder »