Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

FLEVOLAND / Noordoostpolder: Land Art 4

Deltawerk// Groots en meeslepend
Je zult maar de kans krijgen van twee enorme betonmuren, ieder 240 meter lang, een kunstwerk te maken. Bovendien zijn die muren 7 meter hoog, 80 cm breed. Tussen de muren ligt water, samen 5 meter breed. Het heet Deltawerk//. Er werd 60.000 kubiek meter grond rondom het kunstwerk afgevoerd.
Oorspronkelijk waren de muren een proefmodel van Rijkswaterstaat voor de Deltawerken: de Deltagoot. De Oosterschelde werd op een terrein van het ministerie, in het Waterloopbos bij Marknesse in de gemeente Noordoostpolder, op schaal nagebouwd. In dit schaalmodel werd de kracht van het water getest, zodat men kon berekenen hoe stevig de muren van de dammen moesten worden. Het praktijkmodel is inmiddels veranderd in het kunstwerk Deltawerk//.

Lees verder »

FLEVOLAND: Land Art 1.

Te groot om waar te zijn
Flevoland is al weer oud nieuw land. Sinds de herfst van 2016 wordt zelfs buitengaats, in het IJsselmeer bij de dijk van de Markerwaard, nog nieuwer land aangelegd. Deze keer voor de vogels. De provincie Flevoland heeft sedert 1977 negen opdrachten voor Land Art, grote vrijstaande kunstwerken, gegeven. Een paar liggen bij de twee grote steden: Almere en Lelystad. De andere zijn verspreid door Flevoland en sinds 2016 ook in de Noordoostpolder dat tenslotte ook bij de provincie Flevoland hoort. De kunstwerken zijn met de auto te bezoeken, soms moet je even goed op de bordjes opletten. Met de fiets is nog leuker, dat vergt enige planning, een goede conditie en wellicht een elektrische fiets. We bespreken nog niet alle kunstwerken.
Lees verder »

FLEVOLAND: Land Art 3.

Zonne- en Winterwende in de polder
Nog steeds zijn er mensen die grote waarde hechten aan de Zonnewende op 21 juni. Er wordt gefeest en gezongen bij opkomt van de zon, zo rond 5 uur. In Scandinavië,  het Verenigd Koninkrijk en elders worden midzomernachtfeesten gehouden. Tijdens de zonnewende in juni staat de Noordpool meer naar de zon gericht dan op welke andere dag van het jaar dan ook. Dit moment heeft al sinds de oudheid extra betekenis voor de mensen, het wordt magisch genoemd. Sinds 1977 staat tussen Lelystad en Swifterband in Flevoland het Observatorium van de Amerikaanse kunstenaar Robert Morris. De zonsopgang van 21 juni, maar ook de Winterwende op 21 december en de zonsopgangen van 21 maart en 21 september zijn van betekenis voor de beleving van dit kunstwerk van Land Art Flevoland. Ze zijn gemarkeerd in het landschap.
Lees verder »