Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Brussel: Van Buuren Museum en Tuinen

Evenwicht tussen binnen en buiten
Jarenlang hoorde ik regelmatig over de Van Buuren Villa in Brussel. Op een mooie lentedag in het voorjaar van 2019 zijn we met metro nr 3 naar het eindpunt, de halte Churchill, gegaan op zoek naar de rode bakstenen villa in Ukkel. De Nederlandse bankier David van Buuren en zijn Antwerpse vrouw Alice van Buuren-Piette lieten dit huis tussen 1924 en 1928 bouwen. Het detoneert een beetje tussen de frivole Jugendstill huizen uit de buurt. Indertijd woonde vooral de chique bovenlaag en artistieke elite uit Brussel in deze kleine gemeente. Ukkel lag nog buiten de stad, inmiddels hoort het als een van de vele deelgemeentes bij Groot-Brussel.

Lees verder »

Brugge, de stad en haar verleden

Godsdienst en kunst
Brugge is van oudsher een belangrijk economisch en religieus centrum met kloosters, kerken en een heus bedevaartsoort in de Basiliek van het Heilig Bloed in het centrum van de stad. De beeldenstorm begon in Vlaanderen en woedde er vaak heftiger en onverbiddelijker dan in de Noordelijke Nederlanden. Onze rijkdom begint pas tijdens of de na de reformatie. De Zuidelijke Nederlanden, is met Brugge en Gent is al voor het Bourgondische Rijk, in de veertiende eeuw een belangrijk handelsgebied. De religie was tot de reformatie in de zestiende eeuw een van de belangrijkste pijlers van het bestaan. Desondanks zijn belangrijke middeleeuwse kunstwerken, soms zelfs op hun oorspronkelijke plaats, bewaard.

Lees verder »

,

Brugge, Groeningemuseum

De actualiteit van het verleden
Brugge was dankzij het Bourgondische Hof in de vijftiende eeuw de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen. Wie hier het fijne van wil weten, kan het Gruuthusemuseum in de stad bezoeken. In het Groeningemuseum hangt de echte kunsthistorische glorie van die tijd: schilderijen van Jan van Eyck, Gerard David, Hugo van der Goes, Hans Memling en andere Vlaamse Primitieven. Deze afdeling is alleen al een reis waard. Hier zie je de bakermat van onze noordelijke schilder traditie!
Na de verzanding van de Brugse haven en de opkomst van het Spaans Habsburgse Rijk, denk aan Karel V en Philips II, worden Mechelen, Antwerpen en Brussel belangrijker. Brugge verliest zijn financiële potentie en de beste kunstenaars. Pas op het einde van de negentiende eeuw wordt Brugge weer bekend in de West-Europese literatuur. Men verheerlijkt het grootse verleden van het middeleeuwse, vrijwel volledig bewaarde Brugge. Uit de laatste anderhalve eeuw heeft het museum werk van Belgische kunstenaars als Jean Brusselmans, Rik Wouters, Permeke, Magritte, Raveel en Broodthaers.

Lees verder »

Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Verrassingen al om
Napoleon was, net als elders in Europa, ook voor België van groot belang voor de ontwikkeling van de beeldende kunst. Tijdens de Franse overheersing ontstond aan het begin van de 19e eeuw in de Zuidelijke, en in de Noordelijke Nederlanden een nieuw beleid. In het zuiden werden scholen voor kunstonderwijs opgericht met openbare verzamelingen die bestonden uit geconfisqueerde kunstbezit. Jonge kunstenaars kregen hun opleiding naar het voorbeeld van die kunst. Het publiek kon al in 1803 enkele dagen per week de Brusselse Centrale School bezoeken. Hier ligt de oorsprong van de latere Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, de KMSK.

Lees verder »

,

Luik, La Boverie

Van klassiek tot strip
Het Musee des Beaux Art in Luik (het Waalse Liège), heet tegenwoordig La Boverie. Het is ondergebracht in een gerenoveerd gebouw uit 1905 op een eilandje in een zij-arm van de Maas. Sinds een paar jaar ligt iets buiten het centrum een stralend station van de Spaanse architect Santiago Calatrava: Liège-Guillemins, voor ons Luik-Guillemins. Dit werd tussen 1996 en 2009 gebouwd en was het begin van een uitgebreide stadsvernieuwing. Tussen dit eilandje en het centraal station lag een totaal verlopen 19e-eeuwse wijk. De opening van La Boverie in 2016 is het laatste deel van dit geslaagde project. Een moderne loop- en fietsbrug verbindt de inmiddels opgeknapte wijk bij het station met het park op het eiland.

Lees verder »