De omslag van links naar rechts: binnenflap achterkant, achter- en voorkant en de binnenflap van de voorkant.
M.C. Escher Anders Bekeken, het nieuwe boek dat Kristoffel en ik onlangs hebben uitgebracht bij Spectrum. Het is het eerste boek, dus geen catalogus, sinds tijden over leven en werk van Nederlands bekendste graficus M.C. Escher (1898-1972). We zijn twee jaar geleden gevraagd door de M.C. Escher Holding B.V. om dat boek over Eschers ontwikkeling te maken en dit is het resultaat.
Het is een handzaam, niet te groot, en soepel boek waardoor je er fijn in kunt bladeren. Er staan prachtige prenten in, foto’s en tekeningen met onbekende en onverwachte, maar vooral ook onbekende kunstwerken zoals de betegelde pilaren in een scholen in Den Haag en Baarn; een in hout uitgevoerde plattegrond van Leiden voor de kamer van de Leidse burgemeester,
P 202/3 uit M.C. Escher Anders Bekeken met de houten intarsia panelen uit het Stadhuis van Leiden.
Er staan niet uitgevoerde ontwerpen voor postzegels en bankbiljetten in en het Bijenkorf inpakpapier, plus een te groot uitgevallen blik voor bonbons uit 1963 van de firma Verblifa uit Krommenie! Kunstwerken die bij experts en toevallige passanten bekend zijn, maar de meeste mensen zullen dit bij M.C. Escher Anders Bekeken, voor het eerst ontdekken.
P212/13 uit het hoofdstuk over postzegels, bankbiljetten en andere opdrachten op papier.
In het boek verbinden we voor het eerst thema’s en interesses van Escher uit zijn vooroorlogse prenten met werk van na de oorlog. Tot nu toe bestaat het idee dat er als het ware twee Eschers zijn die niets met elkaar te maken hebben. Wij laten zien dat de figuratieve prenten van voor 1940 helemaal niet zo realistisch zijn. (Escher draait een hele berg van links naar rechts om zo een betere prent te krijgen.)
P80/81 uit M.C. Escher Anders Bekeken, hoofdstuk 8 met een tekening en een foto van het Zuid Italiaanse stadje Morano en aan de rechterkant de houtsnede van Morano uit 1930.
Bovendien zit er in de onmogelijke voorstellingen van na de oorlog heel wat meer realiteit dan ooit gedacht.
P132/33 M.C. Escher Anders Bekeken, hoofdstuk 15 over de werkelijkheid in naoorlogse prenten.
We gaan dieper in op zijn gebruik van de vlakvulling die eigenlijk pas in en na de oorlog tot bloei kwam mede dankzij de hulp van zijn halfbroer Professor Dr. B.G. Escher die naast geoloog ook kristallograaf was. Vlakvullingen, of zoals Escher hen nog noemde vlakverdeelingen, zijn motieven die naadloos en dus eindeloos aan elkaar aansluiten. De vlakvulling werd voor Escher een mooi middel om oneindigheid te laten zien. In een drietal hoofdstukken door het boek laten we zien wat voor variaties Escher in de loop van de tijd met vlakvullingen maakte.
P118/19 M.C. Escher Anders Bekeken, hoofdstuk 13, over Metamorphose II en III, hier op de foto linksonder te zien. Rechts staat een detail uit de Metamorphose III die oorspronkelijk geschilderd boven de loketten van het Hoofdpostkantoor in Den Haag hing en tegenwoordig in een vertrekhal van de luchthaven Schiphol.
Door het boek heen komt de mens Escher tot leven en ook daar zijn we tot nieuwe inzichten gekomen. Escher blijkt een moderne vader te zijn, die zijn zonen in bad doet, een moestuin begint en zijn leven lang van de natuur houdt. Hij is praktischer dan verwacht, zo regelt hij bijvoorbeeld een comfortabele zeereis voor zichzelf en zijn vrouw in ruil voor een serie prenten.
NIEUWS in Beeld en Woord
* Inmiddels zijn we bij het geschiedenis radioprogramma van de VPRO geweest OVT
waar het programma van een kwartier kan worden teruggekeken.
* Johan Dockx besprak M.C. Escher Anders Bekeken lovend in de Belgische kwaliteitskrant De Standaard. Het boek kreeg vier van de vijf sterren!
Zakelijke informatie M.C. Escher Anders Bekeken
In 25 hoofdstukken en 256 pagina’s schrijven we over het leven en werk van M.C. Escher.
Er staan 200 illustraties in.
Het is een boek voor leken en experts. Prijs: € 32,50
NUR 640
ISBN 9789000395392
Te vinden bij Spectrum
Al het beeldmateriaal valt onder het copyright van de M.C. Escher Holding B.V. en is gebonden aan de publicatie van dit boek en mag op geen andere manier worden gebruikt.
Op 18 juni kreeg Hanneke Groenteman van ons het eerste exemplaar van de Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst. Het boek is een direct gevolg van onze site Opwegnaardekunst.nl waar we de eigen collecties van voornamelijk Nederlandse en Belgische musea bespreken. Het boek wordt uitgegeven bij Waanders & De Kunst en is te koop in museumwinkels en de boekhandel. Het is het ideale cadeau voor alle kunstliefhebbers en zij die het willen worden. Dertig musea, hun geschiedenis, hun kunstwerken en ons verhaal hierover.
Mallorca, Leo Gestel, 1914, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc
Het Singer Museum in Laren is ontstaan door de schenking van het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer dat in het begin van de twintigste eeuw naar Laren verhuisde. Het Gooise dorp was in die tijd geliefd bij allerlei politieke, levensbeschouwelijke en artiestieke avant-garde bewegingen. Frederik van Eeden had er zijn Walden kolonie. De fine fleur van de Nederlandse architecten zoals Berlage en De Bazel bouwden talrijke villa’s, onder andere voor de schilder Roland Holst en zijn vrouw, de socialiste Henriëtte Roland-Holst van der Schaik. Mauve woonde er, net als moderne schilders zoals Gestel en Sluijters. Mondriaan verbleef in Laren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorp was sinds de komst van de stoomtram in 1892 geliefd bij de (linkse) elite met geld en kunstenaars. Men ontmoette elkaar in Café Hamdorff. Laren was in de eerste veertig jaar van de vorige eeuw een opmerkelijk dorp.
Moderne kunst uit 1910 en later
De Singers hoorden hier bij. Zij lieten hun villa De Wilde Zwanen bouwen en kochten kunst. Zoals het Singer Museum op zijn website zegt: “Samen verzamelden ze een indrukwekkende kunstcollectie. Na het overlijden van William liet Anna een museum en een theater aan de villa bouwen, die in 1956 geopend werden voor publiek.”
Deze week heeft het museum een nieuwe schenking ontvangen. Mevrouw Els Blokker geeft het museum niet alleen de Nardinc collectie die zij en haar overleden man Jaap opbouwden, zij financiert ook de bouw van een nieuwe Nardinc vleugel waar delen uit die verzameling wisselend worden getoond. De Nardinc verzameling (genoemd naar het huis waarin ze woonden) vult volgens de directeur van het Singer Laren, Jan Rudolph de Lorm, de Singer collectie aan. Hij zei in de NRC: “Het modernisme is deels in Laren geworteld. Maar van belangrijke modernisten die hier gewerkt hebben, zoals Mondriaan, Sluijters en Gestel, bezat het museum relatief weinig.”
Larens landschap met fietsers, Jan Sluijters, 1911, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc
Men hoopt dat de nieuwe vleugel in 2020 wordt geopend. De twee schilderijen komen uit de schenking. De bekendmaking van de schenking is gecombineerd met een filmpje waarin De Lorm en Blokker over de schenking en de plannen spreken:
Als de nieuwe vleugel klaar is, kan ook Singer Museum door ons op de website worden besproken. Hun eigen collectie heeft tot nu toe geen vaste plek in de zalen.
Dit jaar ben ik tot mijn grote vreugde, maar zeker ook grote verbazing, door de koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje – Nassau. Ik kreeg de orde voor mijn verdiensten voor de Nederlandse cultuur in binnen- en buitenland. Daarmee wordt niet alleen mijn onderzoek naar leven en werk van M.C. Escher bedoeld, waaruit nieuwe inzichten zijn voortgekomen met tentoonstellingen zowel in Den Haag, als ook in Japan, Brazilië, Groot Brittannië en Duitsland. Bij de toekenning werd evenveel nadruk gelegd op de educatieve inslag van mijn werk vanaf de eerste stukken in de Haagse Post, NRC en later Het Financieele Dagblad tot aan de educatieve programma’s voor het Escher museum en deze website na mijn pensionering.
Het Openbaar Kunstbezit ligt me zeer aan het hart, niet alleen voor mijn leeftijdgenoten, maar vooral voor de jeugd. Als ik ooit een fiks bedrag zou winnen, zou ik dat aan een programma willen besteden waarin kinderen, vooral uit achterstand buurten, Vogelaarwijken, uit school met de bus naar museale instellingen worden gebracht zoals bij het Haagse Cultuurmenu. Het is belangrijk op een goede manier kunst met informatie te delen met jonge kinderen. De verwondering die daar wordt beleeft, blijft wellicht een paar kinderen hun hele leven bij. Maar als groepservaring onderstreept het educatieve museumbezoek een gemeenschappelijke achtergrond. De beleving van Openbaar Kunstbezit hoort, wat mij betreft, bij net zo bij “ons” zoals voetbal, muziek en Koningsdag.
De Nederlandse musea hebben een schat aan beeldende kunst, daarvoor wil ik u enthousiast krijgen. U, mijn leeftijdgenoten, dat is iedereen boven 50, bent mijn doelwit. Door de extra achtergrond informatie op de website, hoop ik uw bezoek zinvoller te maken. Natuurlijk hoop ik ook dat u uw kinderen en kleinkinderen hierover vertelt zodat zij, al of niet samen met u, naar het museum gaan.
We gebruiken cookies om gebruiksstatistieken bij te houden. Cookies voor het analyseren van het websitegebruik toestaan?OkéNee, liever niet