Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Alle musea

Alfabetisch gesorteerd op plaatsnaam

‘s Heerenberg, Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh
Aan het einde van de zomer maken we vaak een meerdaagse fietstocht. Kristoffel zet nauwkeurig de weg uit via het inmiddels goed ontwikkelde knooppunten systeem. Ik krijg een briefje met nummers op mijn stuur en hup daar gaan we. Nu zouden we niet verkeerd moeten kunnen rijden. Die keer zat ik op kop en nam een pittige heuvel in het Gelderse achterland. Op twee derde was duidelijk: dit was NIET de goede weg.
Gelukkig naar later bleek, want we deden wel een van de leukste ontdekkingen tijdens een fietstocht. Plotseling zagen we een kasteel dat je kinderen gunt als je hen een sprookje vertelt. Prachtig. Er liep een vrouw met een hond die vertelde dat dit Huis Bergh was met een prachtige kunstverzameling. “Professor Van Os, u weet wel, die van de televisie en het Rijksmuseum -let op de volgorde- is erbij betrokken.”

Lees verder »

‘s Hertogenbosch: Noordbrabants Museum

Grote variatie Brabantse kunst
Het Noordbrabants Museum is ook al een van die musea met een lange geschiedenis. Het ontstond uit hetProvinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen dat al in 1836 werd opgericht. Toch kreeg het museum pas in 1987 aan de Verwerstraat een gebouw op stand. Oorspronkelijk was het een tehuis / werkplaats voor een soort mannelijke begijnen die wollen lakens weefden en verfden (vandaar Verwerstraat). Eind 16e-eeuw werd het pand een Jezuïetenklooster. Toen in ‘s Hertogenbosch, na de verovering door de ‘staatse troepen’ in 1629, het katholicisme werd verboden, werd het gebouw gouvernementspaleis. In 1770 moest het toch worden herbouwd trok men de voorgevel op in de moderne classicistische Lodewijk XIVe-stijl.  Deze zandstenen gevel is nog steeds de klassieke entree van het museum.

Lees verder »

Alkmaar, Stedelijk Museum

Victorie, geschiedenis en kunst met plezierige details
Het Stedelijk Museum in Alkmaar maakt met enkele topstukken een aantrekkelijke presentatie. Door de lokale geschiedenis en identiteit voorop te stellen, wordt een samenhangend verhaal verteld. De beeldende kunst speelt een rol, maar is ingebed in het grote verhaal van de zeventiende eeuw.  De kunst onderstreept de geschiedenis van de stad en sommige individuele bewoners. Buiten, aan de andere kant van het plein, zie je de grote kerk. Aan deze kant van het plein loop je langs een gevel met mooie houten verdeling: de oude geschiedenis in een nieuw gebouw. Achter die gevel zit niet alleen het museum, maar ook de bibliotheek en een kunstuitleen.

Lees verder »

Amsterdam, Amsterdam Museum

Regenten en wezen  in een wereldstad
Het Amsterdam Museum is geen kunstmuseum, maar een historisch museum met veel kunst. Er is zoveel kunst omdat de stad door zijn eeuwenlange welvaart natuurlijk ook kunstenaars aantrok. Veel herinneringen aan dat rijke verleden zijn hier samengebracht. Het museum is een beetje een doolhof, of, zoals directeur Judikje Kiers het noemt, een Kruip-door-sluip-door. Door de heldere route valt het wel mee, maar het gebouw is niet geschikt voor een bezoek met slechte knieën, of ander fysiek ongemak. Je moet regelmatig trapjes op en af. Dat is leuk, maar niet altijd makkelijk en hoort bij de charmes van een historisch gebouw.

Lees verder »

Amsterdam, Ons’ Lieve Heer op Solder

De Amsterdamse grachtengordel  is in de zeventiende eeuw gebouwd. Inmiddels is een aantal van die panden een museum geworden. Vier gebouwen vallen tegenwoordig onder het beheer van het Amsterdam Museum. Zo ligt op loopafstand van het station de voormalige huiskerk Ons’ Lieve Heer op Solder. Het hoorde lange tijd bij de best bewaarde geheimen van de stad, zeggen ze op hun website. We bespreken ook het Willet Holthuysen aan de Herengracht vlakbij de Amstel. Deze twee kleine instellingen zijn makkelijk op één dag te bezoeken. Wij liepen van Ons’ Lieve Heer op Solder’ naar Willet Holthuysen in een klein half uur.

Lees verder »