Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Fries Museum toont overzicht Alma Tadema

3 oktober 2016

Alma Tadema terug in Friesland met omvangrijke tentoonstelling

Lourens Alma Tadema werd in 1836 geboren te Donryp  Friesland. Hij kreeg zijn schildersopleiding in Antwerpen en werd wereldberoemd in Londen. Sir Lawrence Alma Tadema overleed in 1912 en is begraven in de Londense St. Pauls Cathedral. De tentoonstelling heet:  ‘Alma-Tadema- klassieke verleiding’, maar had ook kunnen heten: hoe Lourens, Sir Lawrence werd, het grote succes van een schilder uit Friesland.  Het Fries Museum heeft de grootste collectie werk van Alma-Tadema in Nederland, niet alleen schilderijen, maar ook schetsboeken en persoonlijke bezittingen.. Tot 7 februari 2017 biedt het een overzicht van zijn werk: Alma-Tadema – klassieke verleiding. Uit heel de wereld, staat op de website van het Fries Museum,  kwamen meer dan tachtig topschilderijen naar Leeuwarden:  “Samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten geven zij een inkijk in zijn wereld”.

Alma Tadema ging met zijn vrouw op huwelijksreis naar Rome en Pompeï waar de opgravingen hem de rest van zijn leven zouden inspireren. De klassieke oudheid was een thema dat Alma Tadema aan het einde van de 19e-eeuw en het begin van de 20ste eeuw de kans bood in het preutse Victoriaanse tijdperk sensualiteit en enige losbandigheid te laten zien. In het toen nog machtige Engelse koninkrijk en in Amerika behoorde hij bij de bekendste kunstenaars. De schilderijen vielen zo goed in de smaak dat hij geridderd werd:  Lourens veranderde in Sir Lawrence. Na zijn dood werd het werk rap vergeten, behalve door de mannen van het nieuwe medium, de film. Het Fries Museum zette een leuk klein filmpje op haar website met het werk van Alma Tadema en de verschillende films waarin overeenkomsten zitten, tot Gladiator aan toe.

https://vimeo.com/238196314

Alma Tadema was een slimme man die zijn PR op orde had. Hij liet al vroeg prenten van zijn werk maken waardoor ze in heel Europa bekend werden. De graveur waar hij vaak mee samenwerkte was Leopold Löwenstam. De staf van het Fries Museum zal wel een dansje hebben gemaakt toen ze hoorden dat een prachtig intiem portret van deze man, dat Alma Tadema in 1863 maakte, is opgedoken in het BBC-televisieprogramma Antiques Roadshow, de Britse inspiratie van Tussen Kunst & Kitsch. Het doek was een cadeautje voor de vrouw van Löwenstam die de nanny was van de twee dochters van Alma Tadema. De expert in het programma vermoedt dat dit verloren gewaande schilderij op de vrije markt tussen de 230.000 en 345.000 euro zal opbrengen. De nazaat van Löwenstam wil het overigens niet verkopen.

Fries Museum, Alma-Tadema klassieke verleiding, t/m 7 feb 2017;  meer informatie staat op de website van het Fries Museum.

Bij ons op de site staat onder FR (Friesland)  een bespreking van de vaste collectie van het Fries Museum, met onder meer het werk van Alma Tadema: Fries Museum, Leeuwarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.