Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Cadeau voor Singer Museum in Laren

11 april 2018


Mallorca, Leo Gestel, 1914, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc

Het Singer Museum in Laren is ontstaan door de schenking van het Amerikaanse echtpaar Anna en William Singer dat in het begin van de twintigste eeuw naar Laren verhuisde. Het Gooise dorp was in die tijd geliefd bij allerlei politieke, levensbeschouwelijke en artiestieke avant-garde bewegingen. Frederik van Eeden had er zijn Walden kolonie. De fine fleur van de Nederlandse architecten zoals Berlage en De Bazel bouwden talrijke villa’s, onder andere voor de schilder Roland Holst en zijn vrouw, de socialiste Henriëtte Roland-Holst van der Schaik. Mauve woonde er, net als moderne schilders zoals Gestel en Sluijters. Mondriaan verbleef in Laren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorp was sinds de komst van de stoomtram in 1892 geliefd bij de (linkse) elite met geld en kunstenaars. Men ontmoette elkaar in Café Hamdorff. Laren was in de eerste veertig jaar van de vorige eeuw een opmerkelijk dorp.

Moderne kunst uit 1910 en later
De Singers hoorden hier bij. Zij lieten hun villa De Wilde Zwanen bouwen en kochten kunst. Zoals het Singer Museum op zijn website zegt: “Samen verzamelden ze een indrukwekkende kunstcollectie. Na het overlijden van William liet Anna een museum en een theater aan de villa bouwen, die in 1956 geopend werden voor publiek.”
Deze week heeft het museum een nieuwe schenking ontvangen. Mevrouw Els Blokker geeft het museum niet alleen de Nardinc collectie die zij en haar overleden man Jaap opbouwden, zij financiert ook de bouw van een nieuwe Nardinc vleugel waar delen uit die verzameling wisselend worden getoond. De Nardinc verzameling (genoemd naar het huis waarin ze woonden) vult volgens de directeur van het Singer Laren, Jan Rudolph de Lorm, de Singer collectie aan. Hij zei in de NRC: “Het modernisme is deels in Laren geworteld. Maar van belangrijke modernisten die hier gewerkt hebben, zoals Mondriaan, Sluijters en Gestel, bezat het museum relatief weinig.”


Larens landschap met fietsers, Jan Sluijters, 1911, Singer Laren, schenking Collectie Nardinc

Men hoopt dat de nieuwe vleugel in 2020 wordt geopend.  De twee schilderijen komen uit de schenking. De bekendmaking van de schenking is gecombineerd met een filmpje waarin De Lorm en Blokker over de schenking en de plannen spreken:

Als de nieuwe vleugel klaar is, kan ook Singer Museum door ons op de website worden besproken. Hun eigen collectie heeft tot nu toe geen vaste plek in de zalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.