Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

BOEK: hoe een gebouw een kunstwerk werd

TITEL Het gedroomde museum – Kunstmuseum Den Haag
We kunnen weer de musea in, we kunnen bekende kunstwerken opnieuw bekijken en onbekende ontdekken. Wist je dat in 1986 werd besloten het gebouw van het Haagse Kunstmuseum tot kunstwerk nummer 1 van de collectie te maken? Dus, voor je er in gaat, sta je al bij het allereerste kunstwerk uit de eigen collectie!
Het was een verstrekkend besluit niet alleen ideologisch, maar ook praktisch. Een museum moet zijn kunstwerken tenslotte in een topconditie houden en zo werd de weg vrijgemaakt voor de ingrijpende renovatie van tien jaar later.
Het Haags Gemeentemuseum zoals het instituut toen nog heette, was één van de eerste musea die de deuren sloot voor een jaren durende opschoning en uitbreiding van het gebouw. En terecht, inmiddels waren de tentoonstellingszalen volgelopen met extra kantoortjes en opslagruimtes. Na het herstel en de uitbreiding van het museum met nieuwe ondergrondse depots en een extra expositie ruimte waar tegenwoordig de Wonderkamers voor de jeugd zijn ondergebracht, is het weer een van de mooiste museumgebouwen ter wereld: dienend en toegankelijk op de verdieping met glazen kappen zodat het daglicht er ooit onbelemmerd binnenkwam.
Zoals zo vaak is er ook een kinderboek gemaakt: Berlage en een boef in het museum met tekeningen en tekst van Georgien Overwater.

Hier staan de boekbesprekingen.

Bij de bespreking staat ook alle informatie over:

Het Gedroomde Museum – Het Kunstmuseum Den Haag
Auteurs: Jan de Bruin, Doede Hardeman, Jet van Overheem.
&
over het kinderboek:
Berlage en een boef in het museum
Auteur: Georgien Overwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.