Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

BOEKBESPREKING: Het museumgebouw dat een kunstwerk werd.

14 juni 2021

TITEL Het Gedroomde Museum – Kunstmuseum Den Haag
Museumarchitectuur is een interessant onderwerp omdat het zo goed weerspiegelt wat men met een collectie van plan is. In de laatste twintig jaar speelt het gebouw een steeds prominentere rol. Soms is het zo aanwezig dat het niet eenvoudig is om kunstwerken enigszins sereen op te stellen. Ooit was dat anders: het gebouw was dienend aan de, vaak nog samen te stellen, collectie.
Een van de allermooiste voorbeelden is het gebouw dat Berlage in samenspraak met de eerste directeur van het Haagse Kunstmuseum bijna een eeuw geleden ontwierp: dienend, toegankelijk, vol daglicht in de zalen voor de beeldende kunst en intiem op de begane grond. Daar plaatsten ze wat toentertijd kunstnijverheid heette. (Inmiddels is dit begrip via toegepaste kunst in design veranderd.) Van Gelder en Berlage wilden voor de jeugd van de werkende klasse de toegang tot de beeldende kunst logisch en makkelijk maken. Dus kwam meteen na de ingang huisraad in optima forma. Dit zou de herkenbaarheid en band met het dagelijks leven versterken. De heren waren Amsterdamse socialisten die door de chique Haagse gemeenteraad waren gekozen om het stad een eigen museum te geven. Zij geloofden nog in het oude socialistische adagio van de verheffing van het volk.


De hal naar de collecties, foto van Gerrit Schreurs uit het boek.

Door hun zachte maar duidelijke hand ontstond een gebouw waar de ontmoeting met kunst een belevenis zou zijn en geen vermoeiende exercitie in overvolle zalen. Hun opzet slaagde en is nog steeds geslaagd. In het filmpje leg ik uit waarom.

https://vimeo.com/558000759

Het boek is een ode aan het gebouw. En terecht, ik ken het goed heb er jaren voor mijn werk doorgebracht. Ooit werkte ik in een kantoortje aan de zijkant van het gebouw. Inmiddels zijn dit soort knullige ruimtes  in de grote renovatie van eind jaren 90 gelukkig weer weggehaald. Ik ken de trappenhuizen die u niet kent, de bronzen deuren en het halfduistere depot onder het gebouw. Overal heerst de mensenmaat en zie je onverwachte details, een mooi zeegroen steentje dat wordt afgebiesd met antraciet, de rode en hard blauwe details boven in de erezaal en de prachtige zware glazen deuren met hun bronzen biezen die je met kracht moet open duwen om bij de tentoonstelling te komen. Dit soort details vallen op in de foto’s die Gerrit Schreurs voor het boek maakte. Die deuren zijn overigens bepalend geweest bij de opbouw van de collectie. Toen na de Tweede Wereldoorlog de kunst steeds groter werd, konden alleen die werken worden gekocht die uit elkaar zijn te halen en zo door de soms smalle doorgangen konden!

KINDERBOEK : Berlage en een boef in het museum


Omslag van het kinderboek: Berlage en een boef in het museum.

Sinds jaar en dag maakt het museum bij speciale tentoonstellingen een kinderboek. Geen kindercatalogus maar een verhaal door een auteur en illustrator dat verbonden is met de strekking van de expositie. Niets is logischer dan bij dit boek over het gebouw en de bijhorende tentoonstelling ook een kinderboek verscheen: Berlage en een boef in het museum.


Het boek eindigt natuurlijk goed, maar dat moet je zelf gaan lezen.

Het is grappig en leuk en wie de collectie een beetje kent, herkent allerlei kunstwerken. Overwater biedt een helpende hand door titels bij de kunst te zetten die het vosje zo graag mee naar huis wil dragen. (Leuk om het boek mee naar het museum te nemen om die kunstwerken eens samen op te zoeken.)

https://vimeo.com/558005620

GEGEVENS:
Het Gedroomde Museum – Het Kunstmuseum Den Haag
Auteurs: Jan de Bruin, Doede Hardeman, Jet van Overheem.
Uitgever: nai010
176  pagina’s
EAN: 9789462086265
€ 24,95

&

GEGEVENS kinderboek:
Berlage en een boef in het  museum
Auteur: Georgien Overwater
Uitgever: Leopold
Aantal pagina’s: 32
EAN:9789025879174
€15,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.