Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Wat

Doorgang in het Dordrechts Museum, 2015, foto Micky Piller

Doorgang in het Dordrechts Museum, 2015, foto Micky Piller

 

 

 

 

 

 

 

 

Op weg naar de Kunst is een museumgids on line die de permanente tentoonstellingen van binnen- en buitenlandse musea bespreekt

We hebben een lijst gemaakt met vijftig instellingen die we de komende jaren zullen bezoeken en bespreken. Sommige musea verdienen meer dan één bezoek en komt er in de loop van de tijd een volgende aflevering bij. Nederland heeft een groot en uitgebreid openbaar kunstbezit. Die kunstwerken zijn met kennis en vaak ook liefde in soms wel honderdvijftig jaar bijeengebracht. Die kunst is van ons allemaal, want het werd met gemeenschapsgeld betaald, of aan een openbare instelling geschonken.

Doordat musea sinds een aantal jaar worden gedwongen steeds meer op eigen financiële benen te staan, is men ook meer en meer afhankelijk van grote aantallen bezoekers. Zowel door de directe inkomsten, maar ook omdat veel bezoekers interessant zijn voor sponsoren. Dat leidde tot de blockbuster: exposities die aantrekkelijk moeten zijn voor een zo groot mogelijk mensen. Musea voelen zich gedwongen bijzondere tentoonstellingen te maken met een steeds groter wordende invloed van de marketing-afdeling.

Hun reclamecampagnes spelen in op het unieke van deze belevenis. Kennelijk moeten we ook al in het museum een “experience” meemaken. Dit kan tot onverwachte en nooit gedachte exposities leiden, maar dan staan we wel met een meute in de nek naar al het moois te kijken. Willen we zo’n “experience“ beleven? Dat blijft e vraag. Misschien is het veel prettiger in rustige zalen de topstukken uit de tentoonstelling van de vaste collectie te bekijken. Niet voor niets hebben Nederlandse musea een grote internationale reputatie. Dit komt door hun eigen bezit: de vaste collectie die we nu zo vaak links laten liggen.

Op weg naar de Kunst kiest zonder voorbehoud voor de permanente tentoonstelling van de eigen collectie. Als de vraag is: Wat is er naast al die unieke ervaringen te zien? is het antwoord eenvoudig: Veel, heel veel zelfs. Er zit ontzaglijk veel moois, uniek / bizonders dus, in de permanente tentoonstellingen van musea. Er zijn heel veel musea in Nederlandse van een klein intiem museum als Kasteel Nijenhuis in Heino, een dochter van de Fundatie uit Zwolle, tot het Frans Halsmuseum in Haarlem.

 

Heino en de binnenplaats van het Frans Halsmuseum

Heino en de binnenplaats van het Frans Halsmuseum, foto’s van de website van de musea

 

 

 

 

 

 

Op weg naar de Kunst brengt u er naartoe en bespreekt de collectie. Van de vroeg christelijke kunst in het Bonnefantenmuseum in Maastricht, tot prachtige zwierige vrijwel onbekende zeventiende-eeuwers in het Utrechtse Centraal Museum, waar overigens ook, leuk voor de kleinkinderen, de bizondere Nijntje collectie van Dick Bruna is ondergebracht. Het Rijksmuseum heeft, net als het Dordrechts Museum en het Mauritshuis in Den Haag, prachtige kleine schilderijen van Adriaen Coorte. Hij schilderde in de 17e-eeuw het fruit en de groente op dezelfde smakelijke manier zoals dat tegenwoordig voor het moderne moestuin boek wordt gefotografeerd. Maar blijft u in de Erezaal dan ontdekt u deze prachtige stillevens nooit.

 

Adriaen Coorte, 1697, ca. 1665–1707/10, Rijksmuseum, Amsterdam

Adriaen Coorte, 1697, ca. 1665–1707/10, Foto website Rijksmuseum, Amsterdam

Kortom we maakten een keuze uit het rijke aanbod van Nederlandse musea.
Zo nu en dan reizen we in Europa en de VS en vertellen over de vaste collecties in steden in die landen. Op weg naar de Kunst probeert u naar de dingen te brengen die niet bovenaan in uw culturele reisgids staan, maar die wel de moeite waard zijn. De filmpjes bij iedere bespreking worden door Kristoffel gemaakt. Hij is de man die mij uw vragen stelt, waarom hangt dat zo, waarom is dit gecombineerd, want vind je ervan?

Hoe kunt u zien of u het wel of niet met ons eens bent?
Uiteraard hebben we onze voorkeuren waardoor Op weg naar de Kunst een klankbord en een uitdaging kan worden. Soms is het prettig het juist niet met iemand eens te zijn. U kunt uw inzichten ter plekke toetsen aan onze opvattingen. Neem uw tablet mee om terug in de trein te lezen wat wij vonden. In de rubriek Hoe wordt uitgelegd hoe u bijvoorbeeld snel in de lijst met alle voorzieningen met onze mening over een museumkunt vinden.

Ik zou het bizonder leuk vinden als u bij Op weg naar de Kunst iets korts over uw bezoek onderbrengt in het reactie formulier. Dit kan overigens niet anoniem, wij gaan ervan uit dat u  uw naam erbij zet. Wie weet, ontstaat er een gesprek tussen u en ons en eventueel ook met de instellingen.

Tot snel Op weg naar de Kunst,

Micky Piller  & Kristoffel Lieten

foto M. van Oppenraay

foto M. van Oppenraaij

 

Bewaren

Bewaren