Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Boekbespreking: Brueghel II in het Bonnefanten

15 mei 2021

TITEL: Brueghel en tijdgenoten, Kunst als verborgen verzet?
Tegenwoordig is door de corona alles anders, zo ook bij ons op de site. We zullen de boeken ook met filmpjes bespreken.

Dit is de eerste aflevering die gaat over de tweede generatie Brueghel naar aanleiding van onderzoek in het Duitse Herzog Anton Ulrich Museum in Braunschweig naar de overeenkomsten tussen de verschillende schilderijen van de Kruisdraging die van Pieter Brueghel, De Jonge, ook genoemd Pieter Brueghel II.
De catlogus werd samen door het Duitse en het Maastrichtse museum gemaakt. Het Bonnefanten heeft vijf schilderijen van Brueghel II in hun eigen collectie. (Deze vijf horen bij het grote langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aan het museum.) Dit boek gaat niet alleen over de Kruisdraging van  Pieter Brueghel II. Het is gemaakt voor de gelijknamige tentoonstelling tot en met 4 juli 2021 in Museum Bonnefanten te Maastricht. Het boek is ook zonder tentoonstelling de moeite waard, omdat het uitvoerig schilderijen uit hun collectie belicht.
De schrijfwijze van de familie Bruegel  / Brueghel/ Breughel is altijd verwarrend. De oudste is Pieter Bruegel, die zijn naam ook wel eens zo schreef Breughel. Maar tegenwoordig is er overeenstemming Pieter Bruegel zonder h, dat is de oudste van de vele Breughels die nog zouden volgen.
Pieter I is geboren omstreeks 1525 en gestorven in 1569,
Pieter II is geboren omstreeks 1564  en gestorven in 1638 en
Jan is geboren in 1568 en gestorven in 1625. Zij zijn zonen van deze Bruegel.


Portret van Pieter Brueghel II, door Anthony van Dijck, 1630-1632, ets

Kristoffel legt in het filmpje onder andere uit hoe het zit met hun opleiding die ze van hun grootmoeder de schilderes Mayke Verhulst kregen. Door het succes van de schilderijen gebruikten de volgende generaties Brueghel nog jarenlang de voorbeelden van Pieter Bruegel I. (Dus altijd even goed op de jaartallen letten die bij een Brueghel schilderij staan, dat geeft een indicatie!)
De gegevens over het boek staan onder de video.
https://vimeo.com/548044526

GEGEVENS:
Brueghel en tijdgenoten, Kunst als verborgen verzet?
Auteurs: Lars Hendrikman, Dorien Tamis
232 pagina’s, 175 illustraties
NL ISBN 9789462623156

€ 32,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.