Op weg naar de kunst

Bestel hier onze: Gids naar Nederlandse musea Op weg naar de kunst

bespreekt de eigen collectie van musea in Nederland en elders.

Musea voor onderweg,

27 september 2016

Karel Schampers maakte een praktische gids voor vergeten musea in België en Noord Frankrijk

Omslag van het besproken boek

Omslag van het besproken boek

Iedereen  heeft wel eens op vakantie een culturele toevalstreffer meegemaakt: een onverwacht concert wat prachtig was, of een klein onbekend museum waar een kunstwerk van een bekende meester blijkt te hangen. De voormalige directeur van het Haarlemse Frans Halsmuseum, Karel Schampers, had opeens een paar jaar geleden wat meer tijd op weg naar zijn Franse vakantiedoel. En hij besloot eindelijk naar Musée des Beaux-Arts in het Waalse Tournai (Doornik) te gaan. Schampers: “wat een verrassing! In een schitterend gebouw van de Belgische architect Victor Horta trof ik een adembenemende collectie aan met werken van Courbet, Manet, Monet, Seurat, Van Gogh, Ensor, Jordaens, Van Dijk, Pieter Bruegel, Jan Gassart, Hugo van der Goes en Rogier van der Weyden. Mijn vrouw en ik waren de enige bezoekers, op twee Engelse toeristen na die kwamen schuilen voor het losbarstende noodweer. Ik geneerde me dat ik zoveel jaren aan deze bijzondere collectie was voorbijgereden.”

Iets dergelijks proberen wij te doen met deze website. Schampers noemt in zijn motivatie voor zijn boekje De museale snelweg af, België & Noord Frankrijk  precies dezelfde reden als wij voor onze site. Het ergste van alles,  aldus Schampers, “ is dat je niet meer rustig kunt kijken en tien rijen dik langs de kunstwerken moet schuifelen”. Bij Waarom op deze site staat ongeveer hetzelfde. Natuurlijk vinden we het dan ook een goed initiatief van Schampers en uitgeverij Waanders om deze gids met, zoals hij het noemt, vergeten musea, uit te geven. Het verschil tussen Op weg naar de Kunst en zijn gids is de informatie. Schampers gebruikt vaak de website van de instelling en geeft vaker niet, dan wel zijn mening over het museum, laat staan over secondaire voorzieningen zoals: wat kun je er met (klein) kinderen doen, hoe is het eethuis en het personeel en, niet onbelangrijk, zijn er schone plees?
Het is een nuttige gids is:  wie snel wil weten welke musea in België en Noord Frankrijk de moeite waard zijn, wanneer ze open zijn en waar ze precies liggen, vindt dit in het boekje gecombineerd met een globale wegenkaart.

Praktisch dus, want ondanks de voortschrijdende digitalisering heeft niet iedereen zijn Ipad en of smartphone op roaming staan in het buitenland. (Hoewel na juni 2017 schijnen we dit wel te kunnen gaan doen!)

Karel Schampers, Museale snelweg af, Uitgeverij Waanders & De Kunst,
ISBN 978 94 6262 101 5,  prijs € 25,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.